Dette gjør studentene for å ta vare på sin psykiske helse
Vi har tatt en prat med tre studenter om hva de gjør for å ta vare på seg selv.
Studietiden er for mange en morsom og annerledes tid hvor du blir kjent med nye folk, finner på mye gøy og lærer mye – både om det du studerer og om deg selv. Dessverre er det også mange som opplever studietiden som vanskelig.
Det er helt normalt å føle på at ting er vanskelig
For noen er studietiden den beste perioden i livet. Etter mange år med grunnskole skal du endelig få flytte for deg selv og fordype deg i noe du virkelig interesserer deg for. Det er en helt ny opplevelse å få bo i kollektiv med fremmede mennesker. Du er på mange måter «fri» og har verden for dine føtter, og samtidig skal du lære deg å være selvstendig og forholde deg til frister og oppgaver som må gjøres.
Men forandring, ukjente omgivelser, press fra flere kanter og en stram studentøkonomi kan også danne en grobunn for psykiske plager – i hvert fall om det ikke balanseres ut med vennskap, små hverdagsgleder og et sosialt liv.
Rapporter fra årets SHoT-undersøkelse viser at mange studenter føler på ensomhet og andre psykiske vansker. Mens fire av ti studenter oppgir å ha god livskvalitet, rapporterer hver femte student at de sliter psykisk.
Er ikke studentlivet helt som du så for deg?
En ABC til bedre livskvalitet og psykisk helse
Er du en av mange studenter som føler deg ensom? Føler du at du ikke passer inn, eller at alle andre rundt deg takler studiet så mye bedre enn deg? Sliter du med å takle presset av stadige innleveringer og eksamener?
Vit at du ikke er alene, og at det finnes grep du kan ta selv og hjelp du kan få utenfra for å få det bra igjen. Dette kan være å holde deg i fysisk aktivitet, være sosial, eller gjøre noe som føles meningsfylt. Sit har et samarbeid med Hodebra, som driver en folkehelsekampanje med en ABC for hvordan du kan oppnå bedre livskvalitet og psykisk helse.
Les Hodebras tips for en bedre psykisk helse
Gode råd fra tre studenter
Vi tok en prat med tre Trondheimsbaserte studenter for å høre hva de gjør for å få meningsfulle og gode studentliv.
Siri Mostad Larsen er andreårsstudent ved Bygg- og miljøteknikk ved NTNU Gløshaugen.
Hva gjør du for deg selv i hverdagen for å ha det bra?
- Jeg har to konkrete tiltak jeg personlig er blitt veldig avhengig av. Det ene er å legge til rette for nok søvn. Jeg tvinger ikke meg selv til å være den siste på byen i helgene. Frokosten gjør jeg klar dagen før. Da kan jeg stå opp uthvilt og få i meg noe ordentlig mat uten å legge ned en voldsom innsats på morgenen. Det andre er aktivitet. Jeg melder meg på en gruppetime eller avtaler treninger slik at jeg får beveget meg litt og møtt andre. Det blir mye stillesitting som student, og den følelsen du har i kroppen etter en treningsøkt er det lite som slår.
Hvilke tips har du til andre som synes hverdagen er litt tung?
- Når jeg merker hverdagen butter veldig imot, liker jeg å planlegge noe jeg kan glede meg til. Det kan være en middag på Lyche med gode venner, eller en tur til Estenstad hytte for å drikke kakao på lørdag.
Hva har du gjort for deg selv i dag?
- I dag hadde jeg ikke forelesning før klokken 10.00 og valgte derfor å trene før denne. Da lever jeg litt på den gode følelsen og samvittigheten av å ha trent gjennom dagen.
Hva kan du gjøre for at medstudenter og/eller venner kan få en litt bedre hverdag?
- Først og fremst kan man se hverandre. Ta deg tid til å se andre i øynene og si hei. Veldig mange av medstudentene mine ser jeg i forbifarten, men jeg stopper aldri for en ordentlig prat eller virkelig hilser på dem.
- Siri Mostad Larsen, student ved Bygg- og miljøteknikk
Theo Norving Viken studerer medievitenskap ved NTNU Dragvoll.
Hva gjør du for deg selv i hverdagen for å ha det bra?
- Jeg gir meg selv tid til meg selv. Hvis det har vært en tøff dag, så er det greit å ta seg en pause med noe billig snacks og YouTube.
Hvilke tips har du til andre som synes hverdagen er litt tung?
- Ingen dager er perfekte. Du kan ikke endre på fortiden. Det blir kanskje ikke bra over natta, men de små tingene kan gjøre det gradvis bedre. Det kan være at du møter venner på bussen på vei til campus, eller at det er tilbud på mat du liker i butikken. Hvis du finner mange sånne små gleder, kan du få det bedre. Du kan også snakke med studenthumanisten eller studentpresten. De gjør en veldig god jobb!
Hva har du gjort for deg selv i dag?
- Spist bacon, og ventet fem minutter ekstra med å starte dagen. Jeg står alltid opp tidlig fordi jeg hater å være sen, så jeg vet jeg kan alltid gi meg selv fem ekstra minutter.
Hva kan du gjøre for at medstudenter og/eller venner kan få en litt bedre hverdag?
- Jeg liker å si jeg kan holde ting. Jeg kan holde en kopp kaffe over en samtale. Jeg kan holde en boksepute hvis en venn vil slippe ut følelsene sine på den måten. Jeg kan holde kjeft hvis de bare vil slippe ut følelsene sine og bli lyttet til, uavbrutt.
«Husk at hvis det virker som at verden faller sammen, så må du ikke ta den imot alene.»
-Theo Norving Viken, student ved linjen Medievitenskap på NTNU Dragvoll
Ragnhild Kjeldsand er lektorstudent i Trondheim.
Hva gjør du for deg selv i hverdagen for å ha det bra?
- Jeg prøver å prioritere tid for meg selv. Personlig er jeg veldig sosial, trener og jobber, så mye ekstra tid har jeg ikke. Men den tiden jeg har til overs prøver jeg å bruke på selvpleie. For meg kan det være en spakveld, en treningsøkt eller en tur med en god podkast eller rolig musikk på øret. Det kan også være en bakekveld for meg selv, filmkveld eller en fjelltur. Dette gjør at jeg får roet helt ned og unngår stresset med skole, venner, jobb og andre ting som gjør at skuldrene føles tunge til tider.
Hvilke tips har du til andre som synes hverdagen er litt tung?
- Mine tips er å følge din egen magefølelse. Hvis alle vennene dine skal på fest, og du kjenner at du har mest lyst til å bli hjemme med en god film, så gjør du det. Det kommer flere fester, og de blir ekstra morsomme hvis du virkelig har lyst til å dra, i stedet for at du drar hver helg fordi du føler at du må. Tid for deg selv vil gjøre at du blir mer kjent med deg selv, og at du respekterer dine egne behov framfor andres.
Hva har du gjort for deg selv i dag?
- I dag har jg jobbet masse med skole for å få unna det jeg sitter og tenker på å få gjort. Jeg har også vært på en joggetur. Det å dra på en joggetur eller gåtur for meg selv gjør at jeg stenger alt annet ute og får bare være. Det er noe jeg setter enormt stor pris på, spesielt når jeg vet at jeg er ferdig med alt «drittarbeidet» først.
Hva kan du gjøre for at medstudenter og/eller venner kan få en litt bedre hverdag?
- Noe jeg ofte tenker på, og som ikke tar så lang tid, er å gi et smil eller si hei til noen man vanligvis ikke snakker med. Jeg har erfart at de ofte får et smil om munnen hvis jeg gjør dette. Da har jeg bare brukt noen få ekstra sekund på å gjøre hele dagen til noen andre bedre. For man trenger ikke å gjøre store ting for at medstudenter skal føle seg sett.
-Ragnhild Kjeldsand, lektorstudent i Trondheim.
Har du det vanskelig?
Vi i Sit eksisterer for at du skal ha en best mulig studenthverdag. Vi har studentlivsrådgivere, samtaleterapeuter, helsesykepleiere og andre ressurspersoner du kan snakke med om det du synes er vanskelig. Aldri nøl med å ta kontakt om du trenger oss. Det kan hjelpe mer enn du tror å lufte hodet og sortere tankene dine.