Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. Dette bør du sjekke under visning eller befaring av ny bolig

Dette bør du sjekke under visning eller befaring av ny bolig

Vi i Sit har satt sammen en liste med tips til hva du bør sjekke når du går på befaring, eller hvis du får mulighet til en forhåndsvisning.

  • Kommunikasjonsrådgiver
Publisert Oppdatert
Illustrasjonsbilder fra kollektivet i 7. etasje på Sundebygget i Ålesund

Enten du skal på en forhåndsvisning eller du skal gå en befaring sammen med utleier før du overtar boligen, kan det være greit å vite hva du bør være oppmerksom på og eventuelt dokumentere eller avklare med utleieren fra første stund.

Sjekklista finner du nederst i saken

Husk at et bilde sier mer enn tusen ord

Ta bilder eller film under befaringen. Dokumenter det du kjenner at du er litt usikker på. Skulle det oppstå en tvist eller en uenighet om enkelte forhold ved boligen senere, er det få ting som slår god dokumentasjon i form av bilder eller video.

Ikke bagatelliser brann!

Viktigst, og dessverre oftest oversett, er brannsikkerhet.

Sjekk at det er røykvarslere i alle rom (evt. sprinkleranlegg eller annet varslingsutstyr), brannslukningsapparater, og rømningsveier (alle rom skal ha minst to muligheter for rømning).

Gulv, tak og vegger

For vegger og himling/tak, se etter fuktflekker (vises gjerne som misfarging), og sprekker eller andre tegn på vannskader. Se også etter tegn på mugg eller muggen lukt, spesielt på bad.

På gulvet kan du se etter grad av slitasje, sprekker og skader på gulvbelegg, parkett eller fliser. Vær særlig oppmerksom på dette i våtrom, som bad og kjøkken.

Sjekk at vinduer og dører går som de skal (åpne og lukk dem alle sammen), og at vinduene er tette (Se etter kondens mellom glasslagene i vinduene).

Og sjekk at det elektriske anlegget (ledninger, stikkontakter, strømskap) ikke "henger og slenger" men ser ordentlig ut.

Når det kommer til rør og avløp, se etter tegn på lekkasje eller fukt under kjøkkenvasken og under servanten på badet. Test vanntrykket i kranene og påse at avløpet fungerer som det skal (vannet renner bort i et forventet tempo).

Lys og varme

Når mørket først har senket seg, kan det fort bli kaldt i rommet. Så sjekk hvilken type oppvarming boligen har. Panelovn, varmepumpe, vedfyring o.l. Som regel er ikke strøm inkludert i husleia, og kostnaden for oppvarming kan bli sjokkerende mye høyere enn du forventer hvis boligen er dårlig isolert og du må varme opp alt med panelovner.

Hvis boligen har ventilasjonsanlegg, sjekk at dette virker og at det ikke er ulyd i det. Be alle være stille og lytt, så skal du få et inntrykk av det ganske fort.

Er lysforholdene ok? Dette kan virke som en bagatell, men det er en grunn til at vi i dag har strenge krav til hvor mye lys det minst skal være i nye boliger. For lite dagslys har store negative konsekvenser for oss mennesker, både når vi studerer eller jobber og når vi er hjemme.

Noen spørsmål å stille seg selv

Hvordan er støyforholdene?
Hvor godt høres trafikken? Naboene? Festivalen på andre siden av gata? Det er kanskje ikke så mye å få gjort med det – men vær bevisst det og dann deg et bilde av om husleien reflekterer eventuelle ulemper støy medfører.

Dekker boligen behovet for deg?
Gjør deg opp en mening om dette er perfekt for dine fem år i Trondheim, eller om dette bare får duge inntil videre. Vi i Sit har f.eks. stort sett noen ledige boliger gjennom hele året, med unntak av det voldsomme presset på sommeren og tidlig på høsten, og du kan bestemmer deg for at dette holder i første omgang, men at du på sikt trenger noe mer. Lag deg en liste over hva du trenger til drømmehybelen, lagre noen søk, og vent med å installere pianoet. Du bør også lese våre tips til leiekontrakten og forsikre deg om at du har en oppsigelsestid som gir deg handlingsrom til å kunne flytte senere.

Er leieprisen til å leve med?
Her er Captain Obvious på besøk, men du må ha gjort deg noen tanker om prisen du må betale og det du får. Det må stå sånn noenlunde i forhold til hverandre, og du må være trygg på at du klarer å få endene til å møtes med den husleia du skriver under på å betale.

Sjekklista

  • Husk å ta bilder
  • Brannsikkerhet
  • Har gulv, tak eller vegger fuktskader, sprekker, eller annen slitasje?
  • Er dører og vinduer tette, og er de greie å åpne og lukke?
  • Hvordan ser det elektriske anlegget ut?
  • Er det fukt i nærheten av vann og avløp under kjøkkenbenk og servant på bad?
  • Hvordan er vanntrykket?
  • Hvordan varmes boligen opp?
  • Er det ventilasjonsanlegg? Lager det ulyd?
  • Hvordan er lysforholdene?
  • Hvordan er støyforholdene?
  • Dekker boligen behovet mitt?
  • Er leieprisen til å leve med?

I Sit har vi dessverre ikke anledning til å la studentene som ønsker å bo hos oss adgang til å komme på forhåndsvisning. Det skyldes rett og slett mengden boliger og leieforhold vi har, og logistikken det ville kreve. For det bor gjerne noen der hvor du kunne tenkt deg å ta en titt, og du er gjerne på en helt annen kant av landet når behovet for befaring er der.

Når det er sagt; det er bare å ta turen bort og banke på døra der du skal flytte inn og spørre om å få ta en titt, hvis du likevel er i byen – det verste som kan skje er at de som bor der allerede sier nei, det beste som kan skje er at du allerede har skaffet deg en venn i studietiden.

lasting