Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. Topp 15 spørsmål om seksuell helse – her får du svar fra Ragnhild!

Topp 15 spørsmål om seksuell helse – her får du svar fra Ragnhild!

Nylig fikk dere stille spørsmål direkte til våre helsesykepleiere på Instagram – og dere lurte på mye! Her får du svarene du trenger!

  • Kommunikasjonsrådgiver
Publisert Oppdatert
Ragnhild Frengen Wetting er en av våre erfarne helsesykepleiere. Her svarer hun deg på noen av spørsmålene dere stilte på Instagram!
Disse 15 spørsmålene svarer selvfølgelig ikke på alt, men frykt ikke – vi i Sit er her for deg. På vår helsestasjon for seksuell helse kan du få veiledning, testing og hjelp.
🔎 Finn all info om rådgivere, testing og hvor du finner oss her:
Dette er de mest stilte spørsmålene

1

Hvor kan man teste seg for seksuelt overførbare sykdommer etter fylte 25 år?

Du kan teste deg hos fastlegen din på en drop-in-time eller ved å bestille time på ditt nærmeste sykehus med poliklinikk for kjønnssykdommer. Det er gratis å teste seg.

NB! Studenter kan uansett alder teste seg på våre selvteststasjoner!

2

Hvilke sykdommer sjekkes ved selvteststasjoner – bare klamydia og gonoré, eller flere?

Ved de ubetjente selvteststasjonene testes det kun for gonoré og klamydia.

3

Hvorfor er det viktig å informere seksualpartnere dersom man tester positivt for en seksuelt overførbar sykdom?

Ifølge smittevernloven har du både et samfunnsansvar og en plikt til å informere seksualpartnere dersom du tester positivt for en kjønnssykdom. Hvis man ikke varsler, vil ikke smittekjeden brytes, og sykdommen kan fortsette å spre seg. Dette kan få alvorlige konsekvenser for enkelte, samtidig som det øker belastningen på helsevesenet. Økt smitte fører også til høyere forbruk av antibiotika, noe som igjen kan bidra til antibiotikaresistens – et alvorlig problem som kan gjøre enkelte behandlinger ineffektive ved livstruende sykdommer.
Dersom du synes det er ubehagelig å varsle seksualpartnere selv, kan du få hjelp til dette. Informer den som har gitt deg beskjed om den positive testen, slik at vedkommende kan ta ansvar for varslingen.

4

Jeg har smerter i skjeden, spesielt under eller etter sex. Hva kan være årsaken, og hva kan jeg gjøre?

Dette er dessverre en vanlig problematikk, og det kan ha flere årsaker. Noen bruker for lite tid på forspill, slik at skjeden ikke er tilstrekkelig forberedt eller fuktig. Andre kan ha en uoppdaget kjønnssykdom og bør teste seg. Noen har anspent muskulatur rundt skjedeåpningen og kan ha nytte av fysioterapi. Det kan også være andre medisinske årsaker som krever legetilsyn. Vi anbefaler at du snakker med fastlegen din eller en helsestasjon for en grundigere vurdering.

5

Kan man få satt inn spiral hos Sit, eller hvor kan man gjøre det?

Nei, dessverre setter vi ikke inn spiral. Vi kan ordne gratis resept, men selve innsettingen må gjøres hos nærmeste helsestasjon for ungdom (HFU) eller hos fastlegen din. Dersom du foretrekker det, kan fastlegen også henvise deg til en gynekolog.

6

Hvor kan man få skiftet P-stav?

Du kan bytte p-stav hos HFU dersom du er i riktig aldersgruppe, eller hos fastlegen din.
I Trondheim kan du få satt inn p-stav hos Sit helsestasjon.

7

Bør man teste seg for mer enn bare klamydia?

I dag er det standard å teste for gonoré samtidig med klamydia. En utvidet test anbefales hvis du har hatt risikosex, for eksempel:

  • Ubeskyttet sex med menn som har sex med andre menn
  • Ubeskyttet sex med noen som kjøper eller selger sex
  • Ubeskyttet sex med noen som setter narkotika med sprøyte
  • Ubeskyttet sex med noen som bor i et land utenfor Norden, Vest-Europa, Canada, New Zealand eller Australia

8

Hvordan tester man seg for HIV?

HIV kan påvises gjennom en blodprøve. Det finnes også hurtigtester, blant annet hos Kirkens Bymisjon, hvor du kan få et pålitelig svar i løpet av sekunder. Hurtigtesten tas ved et lite stikk i fingeren. Ved positivt resultat tas en vanlig blodprøve som sendes til et laboratorium for videre analyse.

9

Kan man ta en graviditetstest hos dere?

Ja. I Trondheim kan du bestille time gjennom nettsiden vår for å få tatt en gratis test. I Ålesund og Gjøvik kan du kontakte HFU dersom du er under 25 år.

10

Hvordan kan Sit hjelpe ved uønsket graviditet, og hva bør man gjøre?

Det er helt normalt å oppleve en kaotisk blanding av følelser ved en uplanlagt graviditet. Det kan derfor være godt å snakke med noen som kan hjelpe deg med å sortere tankene. Helsesykepleierne i Sit kan tilby støttesamtaler og veilede deg videre til riktig instans.

11

Kan langvarig bruk av P-piller føre til infertilitet?

Nei

12

Jeg har veldig lav sexlyst, og det går utover parforholdet mitt. Hva kan jeg gjøre?

Manglende sexlyst er det vanligste seksuelle problemet blant kvinner, men det forekommer også hyppig hos menn. Årsaker kan være relasjonsproblemer, sykdom, medisiner, hormonforandringer eller stress. Du er velkommen til å kontakte en helsesykepleier for samtale og kartlegging, enten gjennom Sit eller HFU. Fastlegen din kan også være til hjelp.

13

Hva gjør jeg om jeg ikke finner ledig time hos helsesykepleier?

Ikke fortvil! Det åpner seg snart nye ledige timer. I Trondheim har du mulighet til å se ledige timer 14 dager frem i tid. Det dukker nok snart opp noe ledig skal du se.

14

Må man ta en celleprøve om man aldri har hatt sex?

Celleforandringer som kan utvikle seg til kreft skyldes HPV (Humant papillomavirus). Dette viruset kan smitte gjennom alle former for seksuell kontakt som: penetrerende sex, oralsex, berøring av kjønnsorganer og bruk av samme sexleketøy. Har man hatt noe form for slik seksuell aktivitet, så anbefales det å ta celleprøve.

15

Hva er pessar, og hvordan brukes det?

Pessar er en ring av plast/gummi som blokkerer sædceller fra å nå frem til livmoren. Det skal brukes sammen med en prevensjonsgel som vil hindrer sædcellene i å svømme eller overleve i skjeden. Vi anbefaler ikke bruk av pessar hos unge kvinner, fordi det har relativt dårligere effekt mot graviditet sammenliknet med andre metoder. Hele 17,8 % blir gravid ved normal bruk. Derimot kan det være en god prevensjonsmetode hos par hvor det ikke er absolutt nødvendig å unngå en graviditet.

lasting