Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. Ikke vær en one-night-friend

Ikke vær en one-night-friend

Når festen er over kommer den grå hverdagen, men inkludering i hverdagen er like viktig som inkludering under fadderuken.

  • Rådgiver
Publisert Oppdatert
Foto: Atharva Tulsi

Etter fargerike og glade fadderuker kommer hverdagen med forpliktelser og innleveringer. Kanskke ble det noen ekstra glass, og litt ekstra fest og moro. I løpet av fadderukene har nok mange funnet seg studievenner de kan danne kollokviegruppe med og henge sammen med på campus. For andre kan all festingen ført til en følelse av at man bare sitter igjen med «fyllevenner».

Man får bestevenner i fylla, men betyr det at man er venner når hverdagen kommer?

Studentinformant (kartlegging av trondheimsstudentenes rusvaner, 2018)

Sitatet over kommer fra en studentinformant, som snakket om usikkerheten rundt relasjonen fra fadderuken. Det er dette Eli Stålesen ved Universitetet i Agder kaller for en «one night friend». Begrepet viser til at personer kan bli gode venner for en kveld i fylla, men ingen sitter igjen med en skikkelig relasjon eller vennskap dagen derpå. Å sitte igjen med denne følelsen etter å ha vært aktiv i fadderukene, og deltatt på festlighetene under fadderuken, kan føre til at enkelte føler seg ensom og venneløs.

Ensomhet er en vond følelse. Forskning viser at de regionene av hjernen som aktiveres ved fysiske smerter er de samme regionene som aktiveres ved opplevelse av sosial isolasjon.

Forskningen har også vist at det er en sammenheng mellom alkoholisme og ensomhet. Vi vet ikke hvor utbredt alene-drikking er blant studenter, men poenget er at ensomhet medfører en del negative konsekvenser.

Den beste medisinen mot ufrivillig isolasjon er menneskelig tilknytning og her kan alle bidra med forebygging av ensomhet.

lasting