Fysisk aktivitet styrker vårt psykiske imunforsvar!
I oktober hvert år er verdensdagen for psykisk helse. I den anledning ønsker vi å rette fokuset på fysisk aktivitet og hvordan det kan bidra til å styrke vårt psykisk immunforsvar!
Hvor mange ganger har du ikke hørt det? Fysisk aktivitet og trening er bra for kroppen – det kan bedre både kondisjonen din, gi deg større og sterkere muskler, samtidig som det bidrar til å holde vekta i balanse. Det er godt dokumentert at å være fysisk aktiv kan redusere symptomer på angst og depresjon, forbedre konsentrasjonsevnen og generelt øke livskvaliteten din. Hvordan kan det da ha seg at bare 3 av 10 studenter er tilstrekkelige aktive og at vi bruker for mye tid stillesittende?
Fysisk aktivitet er mye mer enn prestasjoner og resultat
I dagens digitale verden blir vi overeksponert av veltrente kropper, nye treningstrender og ekstreme dietter. TV-kjendiser og influensere skal løpe maraton, trene Cross-Fit til de spyr og bestige bratte fjell med tøft utstyr. Selv om dette er underholdning og markedsføring er det uheldig at det skapes et inntrykk av at det stilles store krav til tid, ressurser og innsats for å holde seg i form.
Å være i fysisk aktivitet er heldigvis mye mer enn bare hard trening og konkurranser, med fokus på prestasjon og resultat. For å få flere til å prioritere fysisk aktivitet og faktisk like det, så burde vi senke ambisjonsnivået og gjøre det mer ukomplisert. Fokuset burde være på hverdagsaktivitet – det handler om å gå eller sykle til campus, delta på trening med idrettslaget ditt, spille fotballkamp eller delta på en digital gruppetime. Målet med å være fysisk aktiv burde være å ha det gøy og oppleve mestring – enten det er alene eller sammen med andre.
”Bøy og tøy, dytt og dra, pust og pes. Det spiller ikke så stor rolle hva du gjør, bare bruk kroppen! sier Prosjektleder for Aktivitet, Sigve Bakken Bolme i Sit Trening.
Uansett hva du gjør, den beste og viktigste aktiviteten er den du velger å gjennomføre. Hvert minutt ekstra gir deg positive helsegevinster, og effekten er aller størst for de som er minst aktive fra før!
Vi gir deg våre 5 beste tips for hvordan du kan prioritere fysisk aktivitet i en hektisk studiehverdag:
1: Gjør det enkelt
Å bevege på seg trenger ikke være vanskelig! Ta på et par sko og klær etter vær, sett på en god podcast og gå ut døra. 22 minutters gange er alt du trenger for å nå daglig anbefalt aktivitetsnivå.
2: Vær fornøyd med det du får til
Ikke sett urealistiske krav eller forventinger til deg selv. Det er mye bedre å gå en tur på 10 minutter, enn å ikke gjennomføre en 2-timers treningsøkt.
3: Gjør noe aktivt, sammen med andre
Å være i aktivitet er enda morsommere når du gjør det sammen med noen! Inviter noen i kollektivet til å gå en skogstur eller lag en treningsavtale med en venn. Det er lettere å prioritere og sette av tid til aktivitet når du allerede har forpliktet deg til en avtale.
4: Forbered deg – både mentalt og fysisk
Det å legge frem treningsklær kvelden før eller sette av tid i kalenderen kan bidra til at du prioriterer å være fysisk aktiv. Ikke let etter unnskyldninger! Husk at det er lov å stille krav til deg selv, men aksepter at enkelte dager er tyngre å motivere seg for enn andre.
5: Aktive forelesningspauser
Det blir mye stillesitting i løpet av en hektisk studiehverdag! Bryt opp stillesittingen ved å gå å hente deg en kaffe eller ta en toalettpause. Du trenger heller ikke gå til nærmeste kaffebar eller toalett, hva med å ta en litt lengre gåtur for å få inn ekstra bevegelse?