Dette snakker gutta om på helsestasjon for seksuell helse
Sit sine dyktige helsesykepleiere forteller om hvorfor det er viktig at du tar din seksuelle helse på alvor tidlig.
I forbindelse med Movember setter Sit fokus på mannlige studenters helse og først ut er seksuell helse! Monica Brun Løkkeberg og Ragnhild Frengen Wetting er begge helsesykepleiere i Sit og har lang erfaring med samtaler om blant annet seksualitet og seksuell helse.
Monica og Ragnhild har arbeidssted i Trondheim hvor de jobber med på helsestasjon for seksuell helse, samtaler på campus i Trondheim og som kursholdere. Begge to holder digitale kurs, så kanskje har du møtt dem der?
Seksuell helse: En viktig del av studenthelsen
-Seksualitet og seksuell helse er et mangefasettert felt, begynner Monica. -Ditt perspektiv og forhold til dette vil fortsette å utvikle seg i takt med utviklingen din på andre områder og de erfaringene du gjør deg gjennom hele livet.
Både Ragnhild og Monica kan fortelle at de mannlige studentene ofte kommer inn til samtaler og besøker helsestasjonen først når problemene begynner å bli veldig synlige og det har gått litt tid.
-Din seksuelle helse varer, akkurat som den fysiske og psykiske helsen din, livet ut, sier Ragnhild. -Det du gjør nå, det legger fundamentet ditt. Derfor er det viktig at menn tar den seksuelle helsen sin på alvor, tidlig. Dette gjelde både med hensyn til kjønnssykdommer så vel som spørsmål rundt seksualitet og identitet, ubehagelige seksuelle opplevelser og prestasjon.
-Snakk om mer enn høydepunktene!
Seksualitet og seksuell helse er for mange et vanskelig samtaleemne og er et område som omfatter mye. Likt som alt annet i livet har denne delen av det å være menneske både gode, dårlige, rare og forvirrende sider.
-Menn har, tradisjonelt sett og fra erfaring gjennom de samtalene jeg har hatt, en annen samtalekultur enn det kvinner har, forteller Monica. -Menn er ofte flinke til å dele seksuelle høydepunkter og de positive opplevelsene de har hatt, men det sitter ofte lengre inne å dele det som er vanskelig eller utfordrende.
Helsesykepleiernes klare oppfordring til de mannlige studentene er å tørre å snakke om mer enn bare høydepunktene:
-Samtalene vi har med mannlige studenter dekker et helt spekter av emner rundt seksualitet, sier Ragnhild. -De prater med oss om sitt forhold til pornografi, usikkerhet rundt gråsoner for overgrep, prestasjonsproblemer, bekymringer rundt ereksjon, ubehagelige seksuelle opplevelser og spørsmål rundt sin egen seksualitet og seksuelle identitet. Det de ofte har til felles er at vi er de første de prater med om det som er vanskelig.
Monica nikker anerkjennende og fortsetter: -Ved å tørre å være den som begynner å prate om noe annet enn sine seksuelle «highlight reels» så kan du også være med på å skape rom for viktige samtaler og senke terskelen for å søke råd og refleksjoner fra de du stoler på. Sjansen er stor for at du ikke er den eneste som trenger å lufte noe annet enn dine beste prestasjoner.
På spørsmål rundt studenter som opplever perioder hvor de har mindre sex enn det de ønsker er Monica og Ragnhild klare på en ting: dette er helt vanlig!
-Det er helt vanlig å oppleve perioder med mindre sex enn det du kanskje ønsker, forteller Monica. -Først og fremst så er det viktig å huske at det er naturlig å ha perioder i livet hvor du har ikke har tilgang på noen å ha sex med. Også er det viktig å ikke sammenligne ditt sexliv med andre sine høydepunkter, for det virker kanskje som om alle rundt deg ligger rundt og har masse sex… dette er ikke nødvendigvis fakta.
God seksuell helse – et bærekraftsmål
Nylig ble Studentenes bærekraftmål avduket. Studentenes bærekraftmål er en liste med 12 punkter som må til for at studietiden skal være en bærekraftig periode i livet. Målene er utarbeidet av studenter ansatt i Sit Labs etter innspill og workshop-runder med studenter. Mål nummer 8 er «god seksuell helse», men hva er egentlig en god seksuell helse?
-Jeg tenker at en god seksuell helse er veldig individuelt, sier Monica. -Men det viktigste er nok trygghet: trygghet i deg selv, med partnere, på din egen seksualitet og identitet. Og for å oppnå dette så krever det en egeninnsats. Du må jobbe for å være en trygg partner og du må ta kroppen, tankene og følelsene dine på alvor.
Ifølge helsesykepleierne er studietiden en periode hvor unge mennesker ofte prøver og eksperimenterer mer enn de gjør i andre livsfaser:
-Med frihet kommer også ansvar, sier Ragnhild. -Du har et ansvar for å søke kunnskap om prevensjonstyper, effekten av dem, hvor sikre de er og hva de beskytter mot. Også har du et ansvar for å søke samtykke – sex skal være en god opplevelse både for deg og partner, uansett om det bare er for en natt eller i et lengre forhold.
God seksuell helse er, ifølge Monica og Ragnhild, mye mer enn hvor mye eller lite sex en person har:
-Seksuell helse er mye mer enn sex! Det innbefatter forholdet ditt til deg selv og andre, din identitet, dine følelser og tanker rundt seksualitet, opplevelsene dine og alt imellom, sier Monica. -Din seksuelle helse er nettopp det – din! Ved å ta deg selv på alvor og ta eierskap til denne delen av livet ditt nå, så legger du et godt fundament for dette også senere i livet.
3 tips for god seksuell helse i studietiden
- Ha fokus på trygge seksuelle opplevelser: disse opplevelsene skal være positive for alle involverte og skal være ønsket. Søk samtykke, bruk beskyttelse og vit at bare fordi du har startet ikke betyr at du må gjennomføre.
- Ta fysiske tegn på alvor: du er ekspert på egen kropp! Ta endringer på alvor og oppsøk lege eller helsesykepleier når du merker at noe er annerledes.
- Test deg i tide: test deg mellom partnerbytter og etter tilfeldig sex.
Kort om Monica og Ragnhild:
Monica Brun Løkkeberg:
- Helsesykepleier i Sit med ansvar for Sits helsestasjon for seksuell helse
- Snakk med meg om: seksuell helse, relasjoner og kropp
- Ekstra kompetanse: Rosa-kompetanse innen transspørsmål, Løft-samtaleteknikk og Tankevirus-kurs
Ragnhild Frengen Wetting:
- Helsesykepleier i Sit med ansvar for studentsamtaler
- Snakk med meg om: følelser og kropp, relasjoner og seksuell helse
- Ekstra kompetanse: Seksuelle overgrep, grubling og bekymringstanker