Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Artikler>
  3. 5 tips til bedre tid!

5 tips til bedre tid!

Med noen enkle grep kan du få bedre styring på tiden din og ta fri med god samvittighet.

Publisert Oppdatert

Vi har alle vært der – alt for mange vinduer åpne på PCen, alle med like viktige oppgaver som bare må gjøres, med post it-lapper og «to do»-lister som minner oss på alt vi ikke har gjort og burde gjøre. Men sånn trenger det altså ikke være. Rådgiverne våre holder kurs i dette og mye annet, og har noen gode råd slik at du kan få bedre styring på tiden din og ta fri med god samvittighet. Her er deres 5 beste råd:

1. Få oversikt over alle gjøremål
Sett opp en liste over de tingene som skal gjøres.

2. Prioriter!
Har du mange oppgaver som skal gjøres, kan det være vanskelig å prioritere. Dette gjør at du ikke kommer helt til bunns i det som er viktigst akkurat nå. Ved å sette opp en prioriteringsliste får du oversikt over de oppgavene som må gjøres og hvilke som kan vente – eventuelt kuttes ut.

Sett av tid i kalenderen for å gjennomføre oppgavene. Ved å lage en arbeidsplan får du orden og struktur på tiden din. Lag ukeplaner og dagsplaner, hvor du setter inn både ting du skal gjøre på fritiden (trening, kafebesøk osv.) og i arbeidstiden (forelesninger, oppgaveskriving, lesing osv.)
Ting du skriver ned forplikter på en annen måte, enn ting du går rundt og tenker på alt du skulle ha gjort.

I starten kan det være vanskelig å estimere hvor lang tid du bruker på en oppgave. Sett av det dobbelte av den tiden du tror du bruker. Blir du ferdig før så kan du se på dette som «buffertid»

3. Skill mellom arbeids- og fritid
Som student er det lett å få følelsen av at man aldri har fri. Det finnes alltid en pensumbok som bør leses eller en øving som må gjøres. For å bryte med denne tankegangen og kunne ta fri med god samvittighet prøv å se på studiet som en vanlig jobb. Får å få til et klart skille mellom jobb og fritid kan det være del dagen i tre (8 timer studie, 8 timer fritid og 8 timer søvn). Når du jobber velger du selv. Finn ut når du fungerer best – er det fra tidlig morgen eller er det fra kl. 12? Ta fatt på de vanskeligste oppgavene når du er mest opplagt.

4. Ta pauser
Ta pauser når du blir sliten eller om du føler at du ikke kommer noen vei.
Spis litt, strekk på deg eller gå en runde på campus eller i nabolaget.

5. Vær stolt over det du får til og belønn deg selv
Selv om du lager gode uke- og dagsplaner kan det være utfordrende å ha selvdisiplin og motivasjon nok til faktisk å gjennomføre dem. Nøkkelen til motivasjon er å finne glede i det du får til.
Motivasjon handler også om hva du sier til deg selv. MÅ og BØR er negativt ladede ord som bidrar til å legge press på deg selv. Bytt ut disse ordene med vil. Det er et ord som gir mer energi.

Aksepter at ikke alt går etter planen innimellom. Planen skal være stressdempende ved at du hele tiden vet hvor du er i studieløpet.

Lykke til – dette klarer du!

lasting