- Hjem>
- Mat og drikke >
- Grønt året rundt på Sit
Grønt året rundt på Sit
1. november er verdens vegandag, men du trenger absolutt ikke være veganer for å nyte nydelig, plantebasert mat med en rekke helsefordeler.
Et vegansk, plantebasert kosthold består av frukt, grønnsaker, fullkorn, belgfrukter, nøtter og frø og dekker alle næringsbehov uten kjøtt, fisk, egg eller meieriprodukter.
Å ha et godt plantebasert mattilbud på campus er et av de viktigste bærekraftstiltakene Sit har innenfor servering. Vårt mål er at minst 25 prosent av varmmatbuffeten og tilnærmet 100 prosent av salatbarene skal være veganske.
Gjennom produksjon av plantebasert mat og størst mulig bruk av kortreiste råvarer bidrar vi til en mer bærekraftig fremtid.
Vi reduserer matsvinn ved å lage mat av det vi har i kjøleskapet og råvarer som ikke vil bli solgt pga dato. For eksempel brukes overskudds-bananer fra kioskene til å lage smoothies eller deilig bakverk. Gårsdagens havregrøt er en kjempegod base for ferske rundstykker eller brød.
Et godt tilberedt måltid basert på veganske råvarer er gjerne både farge- og smaksrikt, særlig når man behandler råvarene med respekt, noe Sit sine kokker er svært opptatt av.
Plantebasert utvalg på våre utsalgssteder:
- Stilken- vårt eget plantebaserte konsept med egenprodusert smoothie, muslibar, bowl, chiagrøt, med mer (fås i kioskene)
- Fersk salatbar med grønnsaker, linser, bønner og salater (kantiner)
- Suppe
- Veganske alternativ i varmmatbuffeten
HELSEFORDELER: Et plantebasert kosthold gir ofte mer fiber, noe som støtter fordøyelsen, og kan redusere risikoen for hjertesykdom, type 2-diabetes, høyt blodtrykk og visse krefttyper. Det er også rikt på vitaminer og sunne plantestoffer som fremmer god helse og energinivå, særlig når det er variert og balansert.
MILJØFORDELER: Plantebasert kost gir lavere miljøavtrykk enn animalske produkter, med mindre karbonavtrykk, redusert vannforbruk og bevaring av biologisk mangfold – viktig for en bærekraftig fremtid.