Hopp til innholdHopp til søk
  1. Hjem>
  2. Barn>
  3. Utforskning

Utforskning

To små barn sitter på gulvet i barnehagen og leker med fargerike byggeklosser. En trestubbe brukes som bord, og barna er konsentrerte mens de stabler klossene.
Lek og læring i våre studentbarnehager – barna utforsker farger og former gjennom lek med byggeklosser. Foto: Borgar Sagbakken
Barn er nysgjerrige, utforskende og kompetente – i våre studentbarnehager legger vi til rette for kreativitet og medvirkning.

Reggio Emilias barnehagefilosofi er forankret i en dyp respekt for barnet. Vi ser barnet som kompetent, intelligent, nysgjerrig og utforskende. I en verden i stadig endring må også pedagogikken vår utvikle seg. For at barn skal forstå og ha muligheten til å påvirke samfunnet vi lever i, må de få utforske og uttrykke seg på gjennom «hundre måter å tenke, leke og snakke på» – en omskriving av Loris Malaguzzis dikt «Tvert imot, det er hundre som fins».

Diktet belyser en samfunnsutfordring: Når vi fremhever én «riktig» måte å gjøre ting på, frarøver vi barna muligheten til å tenke selv, finne nye løsninger og se verden med kreative øyne. Samfunnet trenger problemløsere som ser verdier utover materielle ting, prestasjoner og bekreftelse fra andre. Derfor vektlegger vi utforsking blant barn, foreldre og pedagoger, slik at vi sammen kan bli klokere på oss selv, hverandre og verden rundt oss.